Börja Springa

Hur du kommer igång med löpning och får fantastiska bieffekter på köpet!

Behöver du hjälp att komma igång med löpningen en gång för alla? Få ett komplett startprogram och ta del av alla positiva delar av löpningen; som att du blir piggare, förbättrar ditt minne och minskar skadlig stress!

Hur långt ska man springa i början?

Är du en av de som gärna vill ta tag i att börja springa men inte riktigt får tummen ur? Väntar på att motivationen ska komma? Tänker att du sätter igång när det blir bättre väder? Känner dig oinspirerad och bara VILL INTE idag. Du är INTE ensam! 

Men de positiva bieffekterna som löpningen har är för bra för att vara utan :)  Knepet är att börja lugnt! Det är så lätt att gå ut för hårt och då bli supertrött och till och med kanske råka dra på sig en överbelastningsskada precis i början.

Börja att gå raskt 20 minuter med inslag av lätt löpning 1-2 minuter tre gånger under promenaden. Gör så de första två veckorna ca 3 dagar i veckan och öka sedan successivt. Känn hela tiden in kroppen, hur mår dina fötter? Hur känns knän och höfter? Lyssna på kroppen och låt det ta tid att bygga upp en hållbar löparkropp!

Hantera stressen bättre med löpning!

Löpningen har så många positiva bieffekter, inte bara på ditt fysiska mående utan din mentala hälsa och din mentala känsla kan förbättras på väldigt kort tid. Och människor i allmänhet (och kanske jag i synnerhet) gillar när något snabbt känns bättre! Och tänk bara, löpning kan t. ex. göra att du förbättrar minnet! Och att din kreativitet ökar. Att du blir piggare, känner mer livslust. Hanterar skadlig stress bättre... Listan kan göras lång!

Det är en sådan frihetskänsla att springa barfota i sanden!

Anders Hansen (leg. läkare och överläkare i psykiatri) skriver i sin bok ”Hjärnstark” att vår hjärna är, som det kallas på forskarspråk, plastisk. Det vill säga att den är formbar och mer som modellera än som porslin ☺ Det betyder att man visst kan lära gamla hundar att sitta ☺

Det gillar jag skarpt! Att man har mycket i egna händer och kan påverka vilken riktning man ska ta sig, på vilket plan det än gäller. Så har du sagt till dig själv att ”jag är ingen löpare, har aldrig varit och kommer inte kunna bli” då vill jag utmana dig och säga att ”Du ÄR en löpare och det är bara DU som kan bestämma det!”

Faktum är att 20-30 minuter ha visat sig räcka för att främja GABA (Gamma Amino Butyric Acid) ett ämne som dämpar hjärnans aktivitet – alltså kort förklarat – lugnar systemet och sänker stressnivån. GABA gör också att din hjärna blir lite mer lik ett barns, alltså mer föränderlig och formbar. Detta kan i sin tur förändra och effektivisera hjärnans program. Häftigt, eller hur!

Hur lite behöver jag springa för att få effekt?

Att ta dig ut och springa 15-20 minuter regelbundet kan hjälpa dig att bättre hantera annan stress som du utsätts för i vardagen. Även om löpning och träning i sig är en form av stress, som är nödvändig för att klara av den fysiska ansträngningen, så när passet är slut sjunker nivåerna av stresshormonet kortisol till lägre nivåer än innan du gav dig ut på löpturen.

Om du sen också fortsätter att springa regelbundet så kommer kortisolet att öka allt mindre under löppassets gång samt sjunka mer och mer efter varje runda. Genialiskt! ☺ Alltså du kan lära kroppen att inte reagera så starkt på stress!

”Motion och träning är en fullständigt fantastisk stressmedicin, kanske den allra bästa” (s. 51 Hansen, Hjärnstark)

Det krävs alltså ganska lite för att du ska få ganska mycket. 

Jag tror verkligen att alla är ”born to run” – vi är skapta under evolutionens gång till det mest uthålliga djuret på vår planet. Vi har inte en suck vad det gäller att sprinta ikapp och förbi en häst eller ett lejon, där förlorar vi alla gånger. Men vi människor som är upprättstående på två ben är uthålliga!

Vi har en förmåga att svettas och klara av långa sträckor i extrem hetta. Vi behöver egentligen inga power gels eller uppbyggda löparskor, men vi har skapat det behovet! Vår kropp är uppbyggd på ett fantastiskt sätt, med komplexa fötter och en bindväv som genom hela kroppen fungerar som ett gummiband som kan ladda gratis rörelseenergi. Vilket resulterar i att vi kan använda minimal muskel aktion och på så vis spara vår energi så att vi orkar länge!

Men någonstans har vi tappat denna för oss människor unika förmåga. Det är dags att hitta tillbaka till den!