This is some text inside of a div block.

Hur jag blev kvitt smärta av Mortons Neurom

Varför så ont i mina fötter?

Med några års perspektiv på starten av min ”fotresa” så kommer jag fortfarande ihåg hur jag i början tänkte att jag aldrig skulle kunna bli av med min snedställda stortå eller smärtan under min främre trampdyna på vänster fot. Knäna var båda opererade (nya korsband samt menisker bortskrapade) och jag hade av läkare och ortopeder fått höra att jag troligtvis kommer få dras med lite värk i knäna och att jag med största sannolikhet också kommer utveckla artros i knäleden när jag blir äldre. Jag skulle absolut hålla mig borta från löpning, och att sitta på huk eller på knä var uteslutet. Jag fick alltså många tips på vad jag INTE skulle göra. Men vad SKULLE ja göra då?? 

Som tur var och är så är jag en sann optimist och vill alltid se möjligheter istället för hinder. Och kanske var det just alla INTE:n och förbud  som satte igång något inom mig. Det måste ju finnas någonting jag kan göra! Jag var bara 23 år då. Men det skulle dröja ytterligare några år innan mina vägar korsades med personer och sammanhang som fick mig att verklig tro på att jag kunde bli bra igen, jag började förstå att jag kunde göra (massa) saker för att förbättra formen på min fot, bli av med smärta och framförallt så var det ju självklart att jag skulle kunna springa igen. Utan att ha ont någonstans t o m ☺ Yes! Jag testar ALLT ☺ 

Jag kommer här skriva om vad för typ och hur jag blev kvitt smärta i mina fötter. Men jag vill också poängtera att jag, snart 7 år senare, fortfarande håller på ☺ Även om jag är smärtfri idag och kan springa och röra mig som jag vill, så vill jag och även behöver jag fortsätta förbättra formen och konditionen på mina fötter.
Kanske kan detta inlägg hjälpa dig eller någon nära dig som lider av samma problem. Om så är fallet är jag den gladaste på denna jord!

Mortons neurom – vad är det och varför får jag det?

När nerverna som löper mellan tårnas ben i framfoten kläms och utsätts för ökat tryck så kan de bli överbelastade, svullna och ge symptom som smärta, ömhet och ev. domning i framfot och tår.

Vanligtvis beror detta på att det främre fotvalvet har sjunkit ner,  vilket leder till att det blir ett ökat drag i nerven samt en mekanisk inklämning då två av framfotens ben klämmer åt nerven som ligger däremellan, som då blir irriterad och förtjockad och genererar smärta. Som t. ex. om man använder traditionella löparskor som har för trång tåbox, är spetsiga framtill över tårna och har en höjdskillnad mellan häl och den främre delen av foten (sk. ”drop”) Då skapas en belastning på mitten utav trampdynan istället för att det blir en jämn belastning över hela foten med stortåns som den viktigaste delen.

Ofta känns det riktigt ömt där jag håller tummen. Det kan också vara så att man känner av domningar i området eller tårnaHur blev jag då av med mina problem?

För det första blev jag mer medveten om hur viktigt det var att återfå formen på min fot. För jag förstod snabbt att det är tvunget för att kunna återfå optimal funktion i mina fötter. Jag hade ALDRIG tidigare brytt mig om mina stackars fötter!! Jag hade tränat allt från ankeln och uppåt  både mycket och under många år men helt struntat i mina fötter. De tog jag för givet. Vilket jag fått betala priset för...

Jag började successivt byta ut min skogarderob, ställde undan mina snygga löparskor och converse och lämnade plats åt skor som i sin tur lämnade plats för mina tår. Jag gjorde specifika övningar för att förbättra formen på min fot, främst för att räta ut stortåleden igen.  För detta använde jag också tåspridare (jag använder Correct toes). Även övningar för att stärka min fot och jag fick hjälp att ändra min löpteknik. Och – jag blev förvånad över hur snabbt allt kändes så mycket bättre! Givetvis blev jag lite för ivrig för det och skyndade lite för snabbt, jag kunde ju springa utan att få ont i fötter eller knän helt plötsligt! Men fötterna var inte starka nog för dessa nya skor, och denna belastning så jag fick backa ett par steg ganska snart och verkligen bygga från grunden. Börja om från början med att förbättra mina rörelsemönster och stärka upp min kropp ända från tå till topp ☺ Ett nytt sätt för mig att se på träning och hälsa och detta sättet blev verkligen en ”life changer” för mig! Och ”Fotresan” fortsätter... 

Tips på övningar för att återfå form och funktion i framfoten